Aktuális kutatási projektek

Szilárd szervesanyag aerob mineralizációja akvapóniás termelésben

Az akvapóniás termelésben egyre inkább előtérbe kerülnek az úgynevezett "decoupled" vagy "multi-loop" rendszerek. Ezek lényege, hogy a haltenyésztés és a növénytermesztés külön rendszeren történik, a halnevelő rendszerből eltávolításra kerülő szervesanyag pedig egy remineralizáció után látja el tápanyaggal a növénytermesztő egységet. A kutatás során a halürülék mineralizációs folyamatait vizsgáljuk az akvapóniás növénytermesztés optimalizálása érdekében.

Szenzorok alkalmazási lehetőségei intenzív és félintenzív akvakultúrában

Míg a szántóföldi termelés és a nagyüzemi állattartás egyre szélesebb körben használ precíziós eljárásokat és okoseszközöket, addig a hazai halászati szektor lemaradást mutat e tekintetben.
Oyan vízminőség monitorozására alkalmas szenzor-rendszer és szoftveres háttér fejlesztésén dolgozunk, mely hasznos az intenzív rendszerek tógazdasági haltermelők, a horgásztavak és akár dísztavak tulajdonosai, de víztározók és természetes vizek kezelői számára is.
Az szenzoros elven működő eszköz képes bizonyos vízben oldott vegyületek és anyagok (oxigén, N-vegyületek, pH, TDS/EC, ORP, zavarosság, szín, stb) koncentrációjának és értékének folyamatos mérésére, melyek a vízi szervezetek és a teljes vízi ökoszisztéma számára is károsak lehetnek túl magas, vagy túl alacsony koncentrációban. 
Az eszköz azonnal információt szolgáltat az adott víztestről, segít előre jelezni a víz oxigén- és tápanyagháztartását vagy akár egy algavirágzást is. Jelentős gazdasági és ökológiai kártól védheti meg a termelőt. A segítségével csökkenthető a vegyszerek, tápanyagok és takarmány felhasználása is a tógazdasági haltermelésben.
A tógazdaságokon túl hasznos lehet még sérülékeny vízbázisok és védett területek monitorozására, ahol vízminőségre érzékeny fajok élnek.

Intenzív halnevelés tógazdasági környezetben

A hazánkban alkalmazott extenzív és fél-intenzív haltenyésztési technológiák nagy mértékben a természetes ökoszisztémára alapozottan működnek és nagy a fajlagos terület- és vízigényük. Ezen tényezők miatt nehezen tudják felvenni a versenyt az állattenyésztés más ágazataival. Az intenzifikáció fokozására alapvetően a takarmányozás és a technológiai fejlesztések terén van lehetőség. Elsősorban olyan halastavi tápok és takarmányozási metódusok kidolgozásán fáradozunk, melyekkel növelhetők a halastavi hozamok.